Harmonia Vini: Cesta vína může být klikatá i dobrodružná

Radek Bodlák je se svojí paní Jitkou zakladatelem společnosti Harmonia Vini. K vínu jej přivedla v roce 1998 vlastně šťastná náhoda, kdy byl, jak to tak ostatně bývá, ve správný čas na správném místě. Coby jeden z prvních someliérů v ČR si víno zamiloval. Právě získaný certifikát someliéra změnil život jemu i celé rodině. Víno se stalo nedílnou součástí jejích všedních dnů (a mnoha víkendů) a společná firma rostla a zrála. Loni utržila obrat 100 milionů korun. Recept na úspěch nám pan Bodlák nedal. Z jeho vyprávění je ale znát velká míra pokory a víry. Právě pokora jej přivedla k JPF Czech a víra mu dovolila jít dál, navzdory mnoha překážkám.

Pane Bodláku, jaké víno máte rád?

Víte, asi nemám úplně svého favorita. Preferuji lehká, freshová bílá vína, jako například veltlínské zelené. U červených vín pak vína z jižní Francie a jižní Itálie. Nejluxusnější víno v nabídce naší firmy Harmonia Vini je El Lagar De Isilla Colección Especial Reserva De Familia, typu cuvée červené, suché. Každá z jeho celkem 2 500 lahví je originální. Je to velice zajímavé víno v barvě třešní, které voní po černém ovoci a vanilce. Jsme jediní v ČR, kteří jej mají v nabídce. Jakmile byste jej usrknuli, ucítili byste čokoládu a mátu.

240503 harminia vini 01

To zní velice netradičně. Řekněte nám, o jaké víno je nyní největší zájem?

V poslední době vidím zvýšenou poptávku po lehkých, svěžích, jednodušších bílých a méně alkoholických vínech. Tento celosvětový trend se pomalu objevuje i v ČR. U nás lidé pijí rádi sladší vína a nezajímá je tolik, jaké má procento alkoholu. U červených vín je vidět zájem o vína plná, bohatá na strukturu, kdy vede typ vín z jižnějších lokalit. Nutno říct, že červená vína z ČR se začínají podobat vínům z jižních států. Je to dáno tím, jak se mění klima.

Popište nám, jak správně víno degustovat…

Důležité je víno vnímat všemi smysly. Zapojit všechny vjemy, které my, lidé, máme. To znamená zrak, čich, chuť a je potřeba o ochutnávaném víně přemýšlet. Sám jsem someliérem od roku 1998. A stále nemohu říct, že jsem dokonalý. Vnímám someliérství jako celoživotní učení se. Důležitá je v tomto ohledu paměť a dar srovnávat, co člověk ochutnal. Vše je o zkušenostech a také čichové a chuťové paměti. Každé víno zařazuji do pomyslné stupnice. Tak je mezi sebou porovnávám.

240503 harminia vini 02

Jaké faktory ovlivňují kvalitu vína?

V první řadě hraje prim lokace. Nejlepší ryzlink Rýnský je z Mosely a ten Vlašský je z Pálavy. Je to dáno strukturou vinohradů, podložím, blízkostí k vodní ploše a místním mikroklimatem. Z obdobných důvodů pak vedou veltlýny z Wachau. Opět je to dáno lokálními přírodními podmínkami. Vliv na chuť vína mají též kvasinky. Řada technologů používá přírodní kvasinky přímo ze svého vinohradu. Při vlastní výrobě vína já osobně fandím moderním technologickým postupům. Líbí se mi čistý, aromatický chuťový projev, kterým pak tato vína vynikají. Celkově mi vyhovuje víc než tak zvaný autentický způsob výroby. Ale vnímám poptávku po obou postupech – moderním i tom tradičním. Dále mají velký vliv na kvalitu vína sudy. Práce s nimi je přitom velmi složitá. Několik skvělých technologů máme přímo zde na jižní Moravě a ten cit na výběr dřeva, jeho vypálení, to vše dokáže vínu dodat strukturu i celkový projev.

Je vidět, že vínu vskutku rozumíte. Jaká byla vaše cesta k němu?

Celých více jak 15 let jsem pracoval v gastronomii na různých pozicích a založením naší rodinné firmy Harmonia Vini jsem spojený s tímto oborem stále. Žijí jím v podstatě celý život. Má práce je pro mě i mým posláním. Dar k someliérství ve mně objevila moje tehdejší ředitelka Dagmar Blahová, která mě v hotelu Bellevue Tlapák v Poděbradech na kurz someliéra nominovala. Ukázalo se, že to byla skvělá volba. Jsem rád, že jsem tehdy tento krok učinil. Víno se pak stalo mým celoživotním koníčkem. To, jak se firma dál budovala a rostla, je má a manželčina celoživotní práce. Právě moje žena je mým profesním parťákem. Jsme na stejné lodi.

Jak byste popsal svou firmu?

Jsme ryze rodinná obchodní společnost, která zajišťuje logistiku a výběr vín do českých i moravských restaurací a dalších gastronomických zařízení. Za výběr vín, která nabízíme, zodpovídám přímo já. Vybírám je díky svým zkušenostem pocitově. Rozhodující pro mě je, zda víno dokáže udělat zákazníkovi radost a naší společnosti generovat obrátkovost. Vína v našem portfoliu musí být co nejdokonalejší. Myslím tím jejich vlastní kvalitu, ale i design lahve, etikety a cenu.

240503 harminia vini 04

Zmínil jste, že vaše firma je rodinná. Kdo tedy v ní kromě vás a vaší ženy dále pracuje?

Já mám ve firmě na starost obchod, moje žena Jitka celý back office. Ve firmě je nyní od roku 2019 i náš syn Filip a na plný úvazek nově i dcera Anna. Filip jezdí degustovat už i na zahraniční soutěže, má na starost IT záležitosti a e-shop ve firmě. Anna řeší marketing a PR. Začínali jsme od nuly. Od první dodávky, skladu v garážích nebo bývalých pletárnách a jídelnách. Ty začátky byly těžké, ale o to víc si vážíme toho, že jsme svou firmu vybudovali sami.

Které roky byly pro vás významné?

Máme za sebou roky lehké i složité. Největší výzvou bylo překonat covidové období. To bylo vskutku kritické. Přesně si to vybavuji… Rok před vypuknutím pandemie jsme koupili auta na rozvoz zboží. A přišly všechny možné těžkosti: Museli jsme platit leasing, auta přitom stála, sklady byly plné vína a naše odbytiště kompletně zavřená. Uvažovali jsme, co prodat, abychom přežili. Nakonec jsme to ale zvládli a vrátili se k číslům před covidem. Covid byl pro nás ve službách opravdu těžký.

A kdy se vám naopak dařilo?

Nejlepší roky jsme měli v roce 2019 před covidem a pak v roce 2023. Právě vloni jsme zahájili spolupráci s JPF Czech a byl to pro nás rekordní rok. Měli jsme obrat 100 milionů a nastavili jsme si lepší logistický, obchodní a ekonomický systém. Udělali jsme kus práce. Náš interim manager Martin Horský je skvělý obchodník, marketér, je lidský a je současně to je skvělý psycholog a stratég. Postupně nám otevíral oči v tom, co jsme neviděli. Tak jsme se posouvali zejména v systémové práci. Je skvělý profesionál a v našem oboru nám dokázal velice pomoci.

Co jste díky němu vylepšili?

Zavedli jsme systém motivace zaměstnanců, logistiky od naskladnění, přes evidenci až po vyskladnění, kontrolu obchodních zástupců v terénu a samozřejmě i toku finančních prostředků. Byli jsme s ním velice spokojení. Mým přáním je být vnímáni pro gastronomická zařízení nadále jako seriózní partner.

Máte nějaký nesplněný profesní sen?

Hodně se ženou cestujeme. I právě za naším vínem. Za vínem El Lagar De Isilla Colección Especial Reserva De Familia jsme se vydali do Španělska osobně. Viděli jsme podmínky, ve kterých se ono víno pěstuje, potkali se s majitelem vinohrad, a to byl pro nás se ženou spolu s naším obchodním týmem nezapomenutelný zážitek. Nějaká další nadnesená přání proto nemám. Snad jen, abychom byli zdraví. Pak je možné cokoliv. Třeba i růst dál.

Chtěli byste řízení vaší firmy posunout s profesionály?

Kontaktujte nás