Inflace

Současné inflační prostředí je pro firmy peklo. Ceny v Česku rapidně rostou. 📈 V září inflace podle dat ČSÚ stoupla na 4,9 % a očekává se její další růst i v následujících měsících. Ceny průmyslových výrobců se v září zvýšily dokonce o 9,9 %, což představuje nejvyšší nárůst od roku 1993.

Představa, že většina firem má dostatečné zisky, aby to ustála, je dost mylná. Řada firem, které mají obrat ve vyšších desítkách milionů korun, generují zisk 2-3 miliony ročně. Což je s prominutím nic a už jen toto skokové zdražení cen řadu z nich s největší pravděpodobností pošle do ztráty. ❌

Raketový nárůst cen vstupních materiálů a energií představuje velký problém pro spoustu firem zejména z oblasti průmyslu a výroby. Některé materiály jako hliník a křemík nejsou vůbec, ve stavebnictví zase zoufale chybí lidi.

K tomu všemu firmám dramaticky zdražují úvěry. ČNB totiž v rámci boje proti inflaci zvýšila úrokové sazby: základní je dnes na 1,5 % a zdaleka nejsme u konce. Pokud má firma třicetimilionový úvěr, ten skok ve splátkách je obrovský. 💸

Řešit tyto situace na poslední chvíli je často velmi obtížné. Proto znovu apeluji na všechny majitele firem, usilujte o zdravý zisk ve výši 8 – 10 % a i když se vám teď daří dobře, myslete na budoucnost a neustále hledejte nové cesty, jak vaši firmu rozvíjet a připravit ji na turbulence, které mohou v brzké době docela dobře přijít. 

strategie prodeje