Inteligence

Neúspěšní nejste proto, že jste málo inteligentní, neúspěšní jste proto, že jste líní. 😃 Vysoká inteligence vám naopak může být i na překážku. Když máte IQ 140, budete mít tendence spoléhat na to, že všechno nějak zvládnete a nebude se vám chtít usilovně pracovat.

Baťa říkával: „Škoda času na spánek.“ Přes den makal a v noci četl a vzdělával se. 📚 Dnes lidem absolutně chybí disciplína a schopnost si věci vydřít. V Bangladéši makají lidi 16 hodin denně a my máme problém se usilovně ponořit do práce na pouhých 8 hodin.

Lidé žili dlouho v blahobytu a na svůj chléb vezdejší si snadno vydělali, takže jsou uspaní a demotivovaní. Zmizel boj o přežití a nahradila ho pasivita. Říkají: „Proč se dřít a za něčím se honit? Vždyť mně to takhle stačí.“

Tohle je ale strašně sobecký přístup. ❌ Cílem přece není hromadění peněz za účelem života v luxusu. Všichni máme morální povinnost dostat ze sebe to nejlepší. A pokud máme velké nadbytky, je dobré dělat charitu a pomoct ostatním, kteří takové možnosti nemají.

Naštěstí s příchodem krize ve firmách vidím, že lidé si opět začali vážit práce a mnohem víc se snaží. Tak snad se nám blýská na lepší časy, přátelé.

Audit firemní kultury