Může si za vyhoření každý sám?

 🤔 Rychlá odpověď je, že v konečném důsledku samozřejmě ano. Vyhoříte kvůli tomu, že neumíte říkat ne a je jen na vás, jestli to NE řeknete či nikoliv.

Není ale vždy tak jednoduché si to uvědomit. Sám jsem prožil období, které s vyhořením hraničilo. V roce 2019 jsem žil opravdu hektickým životem. Rostla mi firma, rodina, dostavoval jsem dům a řídil obrovský projekt, kde šlo o 13 miliard aktiv.

Měl jsem spoustu stresu, málo jsem spal, špatně jsem jedl a nesportoval jsem. ❌ Byl jsem na třech místech zároveň a snažil jsem se to všechno urvat. Dočasně to šlo, ale tělo už se takovému zápřahu těžce bránilo.

Paradoxně mi pomohl covid. 🙄 Spousta jednání musela být online a já už jsem netrávil tolik času na cestách. Trochu jsem si odpočinul a zařekl jsem se, že do takového stavu už se nikdy nechci dostat. Začal jsem říkat většině věcí ne a tvrdě prioritizovat.

Výsledkem je, že jsem zdravější, šťastnější a daří se mi ve všech ohledech lépe. Pokud máte pocit, že to s vámi za chvíli praští nebo už vás nic nebaví a jedete silou vůle na autopilota, na chvilku zastavte, odpočiňte si a přemýšlejte. Zdraví je to nejcennější, co máme. ✅

Audit firemní kultury