Některým firmám se dnes fakt ekonomicky nedaří

To je pravda.

V některých případech je to však trošku složitější.

Mnozí lidé si velmi konformně zvykli na odměnu "něco za nic". Taková odměna vytváří falešné zdání, že lidé mají na mnoho věcí, zejména peníze, nárok zdarma a bez zásluh či povinností.


Jeden příklad za všechny. Tržby klesají, covid zavřel velkou část odbytu. Sales force je převážně na home office. Velmi častý argument? My nic nezmůžeme, víc než 40 % zákazníků má zavřeno. Člověk na pozici obchodní ředitel bere přes 100 tisíc měsíčně, obchodníci 40 až 50 tisíci měsíčně. Opravdu si někdo myslí, že tito lidé budou s vypětím všech sil dělat vše možné i nemožné, aby nejen prodali, kde se dá, ale aby zuby nehty hledali nová odbytiště a nápady, jak prodat jinde? Že je to nemožné kvůli situaci na trhu? Je to předně nemožné pro zajištění jisté životní úrovně těchto lidí.

Pokud by byli odměňováni na základě výsledků, pak by situace vypadala jinak. Buď už by dávno odešli, nebo by – minimálně mnozí z nich – vstávali pomalu v 5 hod. ráno a dělali vše možné i nemožné, jen aby se uživili. Tvrdé? Možná. Reálný život? V každém případě.

Až na pohled neomarxistů a populistů, kteří nikdy nevlastnili firmu. Ti to vždy uvidí diametrálně jinak.

krizový management