Pracovat až k smrti

Zkusil jsem se zamyslet nad tím, proč má tolik podnikatelů tendence upracovat se k smrti, někdy bohužel i doslova. 👇

Určitě neexistuje jen jedno vysvětlení, myslím si ale, že to má velkou souvislost se začátky podnikání. Ty jsou pracné a krušné. Tedy pokud nestavíte startup, do kterého si necháte nalít velké peníze a na podnikání si spíše jen hrajete. 😃

Pokud začínáte sami a od píky, je to extrémně náročné. Ze začátku je všechno na vás a vy opravdu musíte zabrat, abyste tu káru roztlačili. Nezastáváte totiž jednu funkci, ale děláte vše, co je potřeba. Tenhle přístup ale musí jednou skončit. A to ideálně velmi brzy. ⚠️

Přesto potkávám spoustu podnikatelů, kteří mají firmu o obratu 50 nebo 100 milionů ročně a stále jedou v módu totálního nasazení. Úplně zbytečně. Ničemu to nepomůže, naopak, vyloženě to škodí. Svou posedlostí být u všeho kolem sebe vytváří armádu yes-manů, kteří jsou zvyklí žádat o dovolení pro každý drobný úkon.

Majitel svým mikromanagementem firmu dusí a táhne dolů. 👎 V momentě, kdy se s ním cokoliv stane, je společnost paralyzovaná.

Ze začátku beze všeho zaberte, ale v momentě, kdy naberete první spolupracovníky, začněte delegovat. Pokud tedy nechcete být ve firmě uvázáni jako pes u boudy a obětovat jí úplně vše. 

Krizový manažer