Pradědeček

Můj pradědeček Jan měl sen dostat se do Spojených států a vydělat tam pořádné peníze. Ten sen mu nedal spát, a tak se jej rozhodl zrealizovat. Nasedl proto na loď, ale udělal zásadní chybu, loď totiž plula místo do Severní Ameriky do té Jižní. 🛳️

Na lodi dostal mořskou nemoc, posádka objevila, že je černý pasažér, takže si jízdenku musel odmakat, ale nakonec spočinul na pevnině. Tuším ve Venezuele.


Řekl si: „Inu, chyba se stala, musím se přizpůsobit,“ a nechal se zaměstnat v maloobchodě s látkami. Několik měsíců tam tvrdě dřel a při tom jednoho krásného dne zjistil, že dva nejvýše postavení zaměstnanci toho majitele okrádají. Šel tedy za majitelem a řekl mu o tom. Ten si vše ověřil, a když zjistil, že pradědeček mluvil pravdu, tak ty dva zlosyny vyhodil a jeho udělal šéfem obchodu. 👍

Když si praděda vydělal v Americe (Jižní!) dost peněz, rozhodl se, že to už by stačilo a vrátil se zpět domů. Začal tu podnikat. Vybudoval na Ostravsku široko daleko největší obchod s látkami. Následně diversifikoval zdroje, nakoupil pozemky, měl velkou farmu a dařilo se mu nadmíru dobře. Pak přišli komunisti a všechno mu zabavili. Byl persona non grata, takže moje maminka nemohla ani vystudovat.

Člověk je schopen se adaptovat na jakoukoliv nepřízeň osudu, ale musí k tomu mít svobodu. Pokud o ni přijde, je velice těžké cokoliv dělat. Mysleme na to hlavně v dnešní době, kdy se znovu objevují silné tlaky na to, abychom o ni postupně přišli.

podnikatelská strategie