Předsudky

Tak nám tu o interim managementu kolují pěkné předsudky. Pojďme je vzít jeden po druhém. 👇

👉 1. Interim manažer je bezprizorní borec, který nikam nepatří. Často jede na chlastu, protože je neustále pod velkým tlakem. Nebere si servítky, je morálně flexibilní a nemá problém udělat cokoliv, když mu za to zaplatí.

Tento model z devadesátek už je dávno passé. V bouřlivých časech skutečně někteří lidé operovali tímto způsobem, v dnešní době je to ale nemyslitelné. Na straně solidních firem by takoví lidé velmi rychle narazili.

👉 2. Interim je tvrdý a bezcitný manažer, který jde jenom po číslech a šlape po lidech jako po písku.

Firma je postavená na lidech a pokud si je leader nedokáže získat, může se stavět na hlavu, ale žádné výsledky nedoručí. Akcent na zdravou firemní kulturu neustále roste.

👉 3. Interim je přísavka, která bude jenom rozdávat učebnicové rady a ve skutečnosti firmě nijak nepomůže.

Exekutivní interim management není poradenství. Poradenství opravdu ve většině případů nefunguje. Správný interim manažer převezme otěže firmy i veškerou odpovědnost a dle strategického plánu začne jednat. Už po pár měsících je naprosto zřejmé, zda ví, co dělá či nikoliv.

Tak jako v každé profesi jsou mezi interimy špičkoví odborníci, ale i naprostí amatéři. Řada firem se v minulosti spálila, proto na tuto disciplínu navždy zanevřela. Pokud vám ale zedník postaví křivě zeď, rozhodnete se, že stavět dům už nechcete nebo vyměníte zedníka?