Špatné rozhodnutí

Máme teď velkého klienta, který se díky několika špatným rozhodnutím dostal až na pokraj vězení. Byl to těžký zápas, ale zdá se, že z nejhoršího jsme venku. Z mnoha desítek milionů dluhů postupně firmu taháme do plusu, splácíme závazky a podařilo se nám obnovit stabilní cashflow. 👇

Měli byste vidět pana majitele, jak je teď šťastný. 👍 Dokud jde v podnikání pouze o peníze, je to ještě legrace, když se do toho přimotá i ohrožení osobní svobody, to už je jiný šálek kávy. Přitom do toho lze někdy spadnout tak rychle.

Když si povídám s finančníky a investory setkávám se s jednou zajímavou věcí. Mají velké zdroje 💰, mají firmy, ale zoufale hledají lidi, kteří by je byli schopni řídit. Vyprávějí mi o svých pokusech, které skončily katastrofálně, někdy i opakovaně. A oni zrovna nejsou typ majitelů, kteří by svému CEO osekávali pravomoci a dusili ho mikromanagementem, což každého zdravého manažera pošle spolehlivě do kolen.

Najít šikovné ředitele je větší problém, než se zdá. A bude hůř. ❌ Česko teď prochází generační obměnou, která se týká velké části rodinných firem založených na počátku 90. let. To samozřejmě provází řada problémů, tím nejvýznamnějším ale je, že drtivá většina majitelů nemá vůbec připraven plán předání své firmy nástupci. A jak ukázal průzkum Asociace malých a středních podniků ČR provedený pár let zpátky, 65 % rodinných podnikatelů ani o vytvoření takového plánu neuvažuje.

Vypadá to, že nás čeká hodně práce.

krizový manažer