Státní zadlužování

Tak pry plasim lidi, kdyz hovorim o tom, jak nesmyslne je statni zadluzovani. A ze zrovna ja bych mel vedet, ze dluh se nemeri v absolutni vysi, ale vzdy vuci necemu.

Asi jsem jen obycejny sedlacky podnikatel. Trebaze vim, jak se pocita statni dluh a vuci cemu se pomeruje (HDP), panuje nejspis naivni predstava... kdo ze zaplati zvysene dluhy statu? Temer vzdy to znamena zvyseni dani nebo tisknuti penez, pricemz ani jedna varianta neni dobra. To uz zajima pramalo vsechny ty zastance masivniho zadluzovani.


Zadluzovat se je dobre? Investice zrychluji rozvoj? Keynes a spol. to indoktrinovali do sveta. A dnes to uspesne opakuje spousta vlad, politiku. I nase ministrine financi: „Patříme mezi země s nejnižším zadlužením a nejlepšími ratingy. Je naší povinností využít tohoto skvělého postavení a pokračovat v masivní podpoře ekonomiky.”

Je nasi povinnosti se zadluzovat? Absurdni! Nikdo se nemuze zadluzovat donekonecna a tak rychle, jako generace, ktera je bez dluhu. Generace po nas nebude mit ty moznosti. Prikladem budiz USA. Neni moc kam se dal zadluzovat. Existuje jen kouzelne slovo: kvantitativni uvolnovani. Neboli tisknuti penez a devalvovani meny. Kam to vede? Napr.sem: dolar za poslednich 100 let devalvoval na hodnotu 1% sily dolaru pred 100 lety. Lide chudnou, az na nektere.