Stinné stránky

Rande s ledničkou v 10 večer? Lehké děvy? Karton alkoholu nebo něco tvrdšího? I to jsou destruktivní způsoby, pomocí kterých se podnikatelé vyrovnávají se stresem. 👇

Podnikání se často idolizuje, hodně se mluví o svobodě a autonomii. Co už se ale příliš často nezmiňuje, jsou některé jeho stinné stránky. ❌


Nezdá se to, ale ten tlak je prostě enormní. Budujete firmu, makáte od rána do večera, řešíte průšvihy se zaměstnanci i obchodními partnery, hlava vám jede nonstop a ve 2 v noci místo spánku řešíte, co je zítra potřeba udělat jako první. A to ještě ten business často není vaše jediná povinnost, manželku doma až tolik nebere, že jste velký magnát, ona potřebuje toho chlapa, kterého si vzala.

Není tedy divu, že podnikatelé mají často potíže s psychikou. Například podle UC Berkeley 72 % podnikatelů v jejich studii vyjádřilo obavy o své duševní zdraví. Šlo třeba o různé stavy deprese a problémy spojené s užíváním návykových látek.

Tlak je to enormní a konstruktivně ho umí řešit málokdo. Skvělý je sport a pomoci dokáže třeba dobrý mentální kouč. 👍 Ideálně takový, který má nějaké významnější podnikání za sebou. Lifecoache z LinkedIn, kterému je 22, si ale raději nenajímejte. Kdo to sám neprožil, nemá představu, jak velká výzva to je, na začátku riskovat vše a s postupem času řešit víc a víc problémů.

Klobouk dolů před všemi, kteří dokážou mít jak svůj business, tak spokojený rodinný život.

Audit firemní kultury