Vládní opatření

Psal jsem o tom, proč a jak se stavím ke všem těm vládním opatřením. V souvislosti s tím jsem dostal otázku, zda je podle mě na těch vládních škrtech i něco pozitivního. Dobrá changemind otázka...

Má-li konsolidační balíček nějaká pozitiva, pak snad jedině snahu o zkrocení státního dluhu. Nabyl obřích rozměrů a pokud se s ním nic neudělá, následky budou hořké. Ovšem snaha o zásah míří na špatnou stranu. Není šikovné, že vláda myslí hlavně na to, jak státu zvýšit příjmy. Přitom osekání výdajů je stále nedostatečné.

Stát jako řádný hospodář selhává. Úspory by měly být v oblasti nákladů na provoz státu a státní zaměstnance ještě razantnější.  Rozsáhlejší snižování stavů státních zaměstnanců by mělo příznivý vliv na dlouhodobě přehřátý trh práce. Vůle k tomu udělat podstatné kroky není dostatečná. 
Problém spatřuji i v tom, že se konsolidační balíček snaží opět více zdanit právnické osoby, tedy nositele prosperity země. Jenže zejména malé a střední firmy v českém vlastnictví už zaplatily za covidovou krizi i za vysoké ceny energií. To skutečně české hospodářství, podniky, které doma odvádí daně a nekličkují umě mezi zákonnými povinnostmi, zažijí další ránu od toho, který by měl zajišťovat férové podnikatelské prostředí? Někteří velcí, kteří si to mohou dovolit, budou dále svá sídla soustřeďovat do daňových rájů, kam také poputují jejich nezanedbatelné zisky. Ti velcí, pro které není problém opustit drahé Česko, odejdou tam, kde dávají pravidla hry ekonomický smysl.

Ale uvědomme si, že čím lépe se budou mít tuzemské malé a střední firmy, tím lépe se bude mít stát. Zapomíná se totiž na dlouhodobou perspektivu, která musí vyrůst například z domácích investic, z peněz podložených hodnotou. A zvýšit firmám náklady jen pro doplnění státní kasy, to je pravý opak potřebného.

Executive management