Business

Když tak mluvím s majiteli firem, zaráží mě jedna věc. Často slýchám věty typu: „Snad už se ten covid brzo přežene a budeme moct fungovat jako dřív.“ To se přece ale nikdy nestane. Nic už nebude jako dřív.

 
Na pivo si spolu zase v klidu zajdeme, ale volit vyčkávací taktiku a chlácholit se, že se svět vrátí dva roky nazpět je přinejmenším nezodpovědné. Spousta věcí se totiž do původního stavu jednoduše nevrátí. A změny čekají všechny. Od korporací po malé živnostníky.
 
Ne všechny firmy přežijí. Vlády vynaložily nemalé prostředky, aby udržely podniky nad vodou. To teď ale skončí. 
 
👉 Chování zákazníku se výrazně změnilo. Některé změny budou dočasné (ne všechny schůzky budou probíhat přes Zoom), jiné trvalé, protože jsou efektivní. Mnoho lidí si zvyklo nakupovat online a do kamenných obchodů se už ve stejné míře prostě nevrátí.
 
👉 Spousta firem a oborů udělala obrovský technologický skok kupředu. Pandemie akcelerovala digitální transformaci, a to bude mít značný dopad i v dalších letech.
 
👉 Došlo k velkému sociálnímu experimentu a změnám chování uvnitř firem. Výsledkem bude větší flexibilita zaměstnávání. To bude mít dopad v podobě změny vnitřních procesů nejen na dotčené firmy, ale také třeba na lokální byznysy v okolí kanceláří.
 
A takto bych mohl pokračovat…
 
Důležitější otázkou ale je: Jak nastartovat business po covidu?

revitalizace podniku