Postup

Tenhle postup mě nepřestane fascinovat. Přijde krize nebo covid a první, co průměrná firma udělá, je, že oseká náklady na marketing. Obchod často vůbec nemá, takže defacto spoléhá na to, že její produkt zákazníci nějakým magickým způsobem přece jen najdou. To se ale nestane. Dobrý produkt je vám bez marketingu k ničemu. 


Ačkoliv je výše popsané obecně známé už celá století, firmy opakují tuto chybu stále znova. Už Tomáš Baťa jasně říkal, že úspěšný zemědělec není ten, který se snaží mít ty nejkvalitnější brambory, ale ten, který umí dobře pracovat s novinami.

K čemu vám bude, když ušetříte milion na marketingu, který by vám mohl přinést miliony tři? Když se podíváte na čísla, jasně uvidíte, že firmy, které v krizi nesnížily náklady na marketing, na tom byly výrazně lépe než ty, které ho seškrtaly.

Někdo argumentuje tím, že má věrné zákazníky. To platí jen do doby, než je konkurence zatahá za nohu a nabídne jim lepší službu nebo podmínky. Proto radím, buďte odvážní a vložte do marketingu 2-10 % z obratu, v závislosti na tom, jak efektivně ho dokážete dělat. ✅

Marketing, marketingové poradenství  a obchod jsou lodní šrouby, které pohání vaši loď kupředu. Když je useknete, budete se už jen houpat na vlnkách a nikam se nedostanete.