Výsledky

Tak co teda, je dobré se orientovat na krátkodobé nebo dlouhodobé výsledky? Já jsem rozhodně zastáncem dlouhodobých řešení před těmi krátkodobými, potíž je ale v tom, že bez těch druhých nepřežijete. Pokud tedy ovšem nemáte v zádech 10 investorů s pořádným balíkem peněz. 😃

Když jsem v roce 2010 začínal, rozhodl jsem se jít cestou bez cizího kapitálu. Věděl jsem, že nevyletím jako hvězda, ale budu si to muset tvrdě odmakat. 💪 Postupně jsem budoval obchod i marketingové poradenství a ze své živnosti jsem byl schopen dotovat firmu. A byl jsem připraven to dělat klidně i 10 let.

Jasně, mohl jsem vzít investora a tuto cestu nijak nezpochybňuji, pro mě ale bylo důležité vlastnit celou firmu, chtěl jsem si totiž v podnikání zachovat svobodu.

A kdybych investora vzal? Letěli bychom asi dopředu mnohem rychleji, ale také bychom v tom kvapíku nasekali mnohem více chyb a mohlo by se stát, že si na trhu zničíme jméno. Takto jsme postupně vybudovali systém know-how a jasné procesy, ze kterých teď neuhneme, i kdyby se dělo cokoliv.

V podnikání je nejdůležitější trpělivost a konzistence. Je dobré na to myslet, jméno máme totiž všichni jenom jedno.